Pages

Sunday, May 24, 2009

Easy to solat...Solat too Easy

Hujung minggu baru ini saya berkesempatan bersama-sama pelajar Kolej Antarabangsa Lagenda, Mantin, dalam program easy to solat...solat too easy... Menarik. Bersama-sama Mahasiswa yang dikategorikan sebagai pelajar-pelajar cerdik!. Memang berbeza sekali pengalamannya dengan mengajar ditempat sendiri.

Program dalam masa 3 jam berlalu terlalu cepat. Sambutan yang diberikan sangat memberangsangkan. Saya tak pasti adakah kerana mereka ini pelajar yang terpilih atau kerana kekuatan Modul program ini yang disusun oleh sahabat saya Lobai Kampong. Apa-apa pun Lobai Kampong is the best. Hidup Lobai Kampong!!! .

Persoalan pertamanya dalam program ini... solat itu susah ker ?. nak tahu ker jawapannya.. kenalah bawa kami ( Imtiyaz Training and Motivation Centre ) ke tempat anda. Pasti anda akan merasa kehebatannya!. Persoalan yang juga biasa ditanya kepada saya, kenapa ye kita susah sangat khusyuk ?.

Boleh ker kita solat dalam bilik..tutup pintu dan tutup lampu, supaya gelap. Bila gelap baru khusyuk.. iyer ker ?. Bukan ker bila gelap-gelap Setan lagi banyak ?, hehehehe. Ada jugak tanya macamna kalau saya tutup mata solat Ustaz boleh ker? Eh yang main tutup-tutup tu kenapa ?. Ye lah ustaz kalau tutup baru khusyuk ?. Yeker dah tutup lagi khusyuk ?. Bukan makin ditutup matanya, lagi pelbagai perkara belegar di dalam ingatan dan bayangannya. Habiiiiis kami nak buat macam mana yer ?. Kalau tanya saya yang itu jawapannya mudah sahaja, datang jumpa kami, untuk kami jelaskan ( Imtiyaz Training and Motivation Centre ) hehehhe. Yelah mana boleh nak cerita kat sini. bukan nak promote ni tapi kami cuma tawarkan bantuan. "Kami bukan Along...Kami cuma nak tolong !"

Persoalan khusyuk ini mengisi slot kami yang pertama sekitar 1 jam 30 minit. Sedara kita kena ingat, solat itu bukan sekadar praktikal dan teknikalnya sahaja..tetapi apa yang paling penting adalah menyedari kebesaran Allah dan kehebatannya. Al-hamdulillah bila kami mengembara dengan mesin Soyuz yang ada.... kami bersama dapat melihat kebesaran dan kehebatan Allah. Maka itu tips 1 bagaimana khusyuk akan menjengah hati kita. Bayangkan bila bumi dibandingkan dengan matahari kita ini tiada nilainya !. Adusss! syahdunya. Bayangkan pula dengan kebesaran matahari tersebut...disebutkan oleh ahli astronomi sistem Milky Way kita ada lebih kurang 200 000 matahari yang bentuknya hampir sama dan dengan kekuatan yang sama. SUBHANALLAH !!!!


0 comments:

Post a Comment