Pages

Wednesday, July 28, 2010

Penatnya.

Aduh penatnya.. perkataan yang biasa kita sebut. Bahkan mungkin kerap. Kerap dan kerap sangat. Kenapa kita penat. Adakah penat tu terjadi sebab kita letih atau sebab tidak bersemangat. Tapi kadang-kadang ada kawan yang sangat bersemangat . sangat bertenaga.. Last..last melepek macam ayam berak kapur. hehehehehe. Katanya apa : "Syiekh ana dah "hang" lah. Heehehehe sian enta syeikh penat nape ?.

Cuba tengok kisah ni. Beza Nelayan dengan kaki pancing. nelayan pulangnya disambut senyum tawar. Penat letih, lenguh tak bertenaga, tak bersemangat. Mukanya pun macam unta hilang ekor.. Tapi kaki pancing datangnya bersemangat pulangnya bertenaga. Kalau diberi pilihan untuk si Nelayan bekerja di Pejabat, pakai tali leher lebar dalam ekon pulak tu, mesti dia nak. Tetapi peliknya si kaki pancing, dari rumah bunglo yang ada ekon, keretanya besar, kerjanya di pejabat, kenapa pergi merendah hutan belantara nak cari ikan. kat Market kan banyak. tak pernah jugak kenal erti perit dan jerih. penat dan lelah.

Si Nelayan pergi dengan tanggungjawab kerana mencari sesuap nasi. Si Pemancing pergi dengan seribu senyuman kerana minat. Ermm kuasa minat itu mengatasi segalanya dan menghilangkan kepenatan. tapi kalau sekdar minat aje, tak ada tanggungjawab susah jugak. Seorang ada tanggung jawab dan seorang ada minat. Jadilah orang yang ketiga yang ada minat dan tanggungjawab. itulah ANDA..

Melahirkan minat dan tanggungjawab. Itupun hasil dari momentum iman. Kerana iman bukan sekadar lahirkan minat. Iman lahirkan Cinta. Iman juga bukan sekadar lahirkan tanggungjawab bahkan iman lahirkan Komitmen dan tanggungjawab yang berpanjangan. Ini kuasa iman. Kuasa Super Power.

Maka bekerjalah dengan kuasa ini. Para da'ie juga bergeraklah atas landasan ini. Insya Allah kita tak penat. Tak Futur dipertengahan perjalanan. Dia mana kita berada khidmat untuk agama sentiasa ada. Jadilah para duat yang Full timenya adalah dakwah.

0 comments:

Post a Comment