Pages

Tuesday, June 7, 2011

Jom Refresh Iman.. Jom Promosi program kita.

Saya sangat yakin dan percaya setiap masjid dan surau kita ada program harian, mingguan dan bulanan. Apatah lagi program tahunan. Jom kita berbincang sedikit tentang isu promosi. Mungkin ada yang terkejut. PROMOSI ????. Kenapa kena promosi ?.Bukankah kita memang dah buat hebahan.. Kita dah tulis dekat white board Masjid dan Surau.. Kenapa perlu promosi.


Bahkan jawapan yang biasa kita dengar adalah.. kitorang dah umum dah ustaz masa jumaat, dekat white board pun dah tulis.. dah orang tak nak datang nak buat macamna ?.. Kadang-kadang geli hati pun ada ?. Pernah tengok iklan ALONG tak ?. Macamana dia buat.. macamna dia tampal.. bukan saya kata kena tiru Along tu.. Tak jugak.. tapi itu namanya promosi. Orang jual ubat kuat amacam ?.. Yang jaja iklan urut tradisional amacam..?. Kenapa mereka buat macam-macam ?. Pernah kita jumpa iklan kuliah Subuh mingguan ditepek kat kereta kita ?. Tak pernah kan ?. Iklan ceramah politik tu lain..


Yang saya maksudkan program tetap masjid kita dan surau kita. Ceramah politik memang ramai yang datang. Tapi kuliyah fekah ?.. Hadith ?. Bukan salah orang yang tak datang bukan juga salah AJK surau dan masjid cuma salah cara promosi jer.. Kita kena ada inovasi di dalam promosi program kita.. Pernah tak kitacuba promosi kuliyah subuh dan maghrib kita kat Pasar Malam ?. Pasar Pagi. Kenapa ada orang sanggup bayar untuk iklankan program dia dalam surat khabar ?. Kenapa tak ada surau dan masjid yang buat ?. Inilah namanya inovasi.


Saya dah sebut benda ni di banyak tempat. Tapi berapa ramai yang pandang ia penting. Kita hanya beranggapan program kuliyah subuh dan Maghrib tu hanya mengisi masa lapang. Siapa nak datang, datanglah. Kita pun buat ala kadar ajer. tak ada kesungguhan. Sedangkan masya Allah ustaz-ustaz dan tuan-tuan guru yang datang mengajar tu bukan calang-calang orang. ilmunya hanya didengar oleh 50 orang ajer. Jom kita kira yang 50 orang tu 50% dah berusia, 20 % mengantuk, 10 peratus asyik bersembang. Apa manfaatnya tu ?.


Sebab itu Jom kita Ubah.. Kita ubah cara dan gayanya. kalau setiap malam ada masjid yang perutukan hampir RM 100 untuk makan. Dengan nasi, lauk ayam, sayur dan tidak ketinggalan pelbagai pencuci mulut yang enak2. Gunakan duit tu untuk program promosi kita. Kita cetak pelbagai flyers. tabur merata tempat. Tapi ingat ini untuk program kuliyah subuh dan maghrib. Kalau untuk ceramah umum saya sangat yakin dah ramai yang buat.


Nanti sambung lagi..

1 comments:

Zulhilmi said...

Assalamualaikum Ustaz Khir.

Entri nih buat saya tindu benar aktiviti-aktiviti Pusat Islam. sayang.. kalau masjid/surau pun serancak aktiviti sebegitu, meriah masjid/surau..

Post a Comment