Pages

Monday, September 9, 2013

Budayakan..

Kita telah belajar terlalu banyak..
Mengetahui juga terlalu banyak
Membaca juga terlalu banyak
Kita cuma gagal menjadikannya sebagai BUDAYA.
 
Bila melihat dan mengira jadual kuliyah setiap bulan, bilangannya sangat mengujakan. Sesekali bertanya juga sejauh mana ia mampu mendatangkan kesan. Bulan yang bakal mendatang ada lagi jadual kuliah yang diubah dan ditambah. Nun jauh dari Ipoh merangkak melalui Selangor, Kuala Lumpur, sesekali singah di Negeri Sembilan dan terhenti di Melaka. Fuhh jauh juga perjalanan setiap bulan. Bila dah penat ke sana ke mari, maka sesekali bertanya juga. Adakah apa yang telah dikongsikan mampu mendatangkan impak. Bukan menafikan kalam Allah yang menyebutkan :
 
" Engkau tidak akan mampu memberikan hidayah kepada insan yang engkau sayang, tetapi Allahlah yang memberikan mereka hidayah"
 
tetapi sekadar muhasabah dan pertimbangan. Orang kata jangan syok sendiri.
 
BUDAYA.. itu jawapan kepada persoalan. Kita perlu menggemburkan budaya ilmu. Bukan bermaksud membudakan majlis ilmu atau memperbanyakkan majlis ilmu. BUDAKAN ILMU!!. Ya itu maksudnya. Kita budayakan ilmu. Jadikan ilmu sebagai budaya. Kita nak ubah ilmu menjadi budaya hidup. Apa sahaja masalah, pertimbangannya adalah ilmu. Biar majlis ilmunya sedikit tapi dibudayakan. Al-Quran turun secara berperingkat. Sebahagian hikmahnya adalah untuk dibudayakan dahulu baru turun yang lain.. Mudah kata AMAL. Ye AMAL. Jom AMALKAN!!!.
 
Jom kita refresh iman. Jom kita budayakan ilmu.
 
Waktu Pusat Pendidikan Al-Imam Al-Juwaini dibuka, niat kami untuk budayakan solat maghrib dan Isyak. Ya nak budayakan. Kini Pusat Pendidikan Al-Imam Al-Juwaini telah berusia setahun. Masih belum terpahat utuhh. Tetapi sekurang-kurangnya kami sedang menuju ke arah pemudayaan. Budaya anak-anak kami adalah tidak menonton TV waktu maghrib. Kami berusaha membudayakan itu.
 
Orang tanya, bukan ustaz buka kelas untuk ajar mengaji ker ?. Jawab saya kalau nak belajar mengaji hantarlah pada ustaz dan ustazah lain. Saya tak ajar mengaji!!!. Saya ajar budaya membaca Al-Quran. Nak jadikan rutin anak-anak membaca Al-Quran setiap maghrib. Bila maghrib je automatik pegang Al-Quran. Haaa bila pegang Al-Quran je maghrib. Itu budaya. Kalau nak belajar mengaji carilah tempat lain. Kami tak ajar mengaji, tak ajar solat, tak ajar puasa.. tapi kami bentuk budaya itu. Kami membentuk anak-anak menjadikan ISLAM sebagai budaya mereka. Solat budaya mereka. Puasa budaya mereka. Al-Quran budaya mereka. Ilmu budaya mereka. Kami bentuk dan bina budaya itu. Kami bukan sekolah tapi PUSAT PENDIDIKAN :)
 
Jom Refresh Iman, jom bina budaya.

0 comments:

Post a Comment