Pages

Monday, September 14, 2009

Raya yang tertangguh...


Apa yang saya faham tentang R.A.Y.A ?

Dalam bahasa Melayau perkataan RAYA terlalu banyak digunakan.

Kita biasa dengar

JALAN RAYA

BALAI RAYA

HANTU RAYA

KUIH RAYA

BAJU RAYA

PASAR RAYA

KOTA RAYA

BANDAR RAYA

PILIHAN RAYA

Dan ada macam-macam RAYA lagi.

Yang saya faham RAYA ni sesuatu yang SUPER HEBAT.

Dalam taman kita duduk mesti ada banyak kedai2 runcit. tetapi nak bezakan kedai runcit kita dengan kedai runcit orang lain kita guna PASARAYA. Sebab apa ?. Sebab kita bukan kedai runcit tapi kita adalah PASARAYA. PASARAYA bukan kedai runcit tapi dia adalah SUPER HEBAT dari kedai runcit. Kalau awak bukak PASARAYA tapi orang nak beli bawang pun tak ada, kunyit pun tak ada, tepung pun tak ada. Orang tak panggil kedai awak PASARAYA tapi orang akan panggil cari PASAL AJE !.

Begitu juga dengan balai raya. Mesti ada kehebatan perkaataan raya ni kan. Macamana pula Hantu Raya ?. Hantu ni ada masa raya je ker ?. sama macam kuih raya ngan baju raya.

RAYA RAYA RAYA.

Raya ni sesuatu yang sangat luar biasa dan sesuatu yang sangat hebat. Orang tak akan panggil sesuatu tempat itu bandar raya kalau bandar tadi tak ada ciri-ciri banda raya. Orang akan panggil bandar jer. Hari pun orang tak akan panggil sessuatu hari tu hari raya melainkan ia memang sesuatu yang sangat hebat dan mengangumkan.

Apa yang hebat sangat hari raya bagi anda ?.

Mungkin anda akan kata hari Raya hebat sebab kita dah boleh makan balik.. Masa pose tak boleh makan, maka bila raya kita dapat makan. Ermm hebat ker raya hanya kerana dapat makan balik ?

Mungkin juga ada yang kata Hari Raya ni hebat sebab dapat pakai baju baru-baju raya. ermmm iye ke raya ni jadi hebat sebab dapat pakai baju baru ?

Mungkin ada yang kata raya ni hebat sebab masa raya boleh balik kampung. Spesial sangat ker balik kampung awak tu, yang menyebabkan raya tu jadi sangat spesial.

Mungkin ada yang akan memberikan 1001 lagi jawapan.

kalau dengar ustaz2 ceramah masa2 nak raya ni, mesti kita yang dah biasa dengar jadi loya pulak dah, Ustaz2 kata raya ni hari kemenangan, hari kejayaan dan hari meraikan kegemilangan kita menawaskan nafsu. Kalau macamtu betul lah tu. Tapi menang ker kita ?. Kita menang dari apa ?. Kita kalahkan siapa ?. Apa perlawanan yang kita menang tu ?.

Ada yanng kata kita menang sebab dapat menewaskan nafsu. Iye ker nafsu awak tu dah tewas. Cuba tengok betul2. Awak cuma tewaskan nafsu makan jer kan ?. Nafsu tidur kalah tak ?. Nafsu pemalas kalah tak ?. Nafsu membeli belah kalah tak ?. Nafsu takabbur kalah tak ?. Bahkan mungkin ada beratus lagi nafsu yang kita tak mampu nak kalahkan. Menang ke kita ?. Haaah kalah ? Kalah nak raikan apa ?.


Ustaz2 biasa sebut antara nafsu yang berleluasa dalam bulan Ramadhan adalah nafsu makan waktu berbuka. Kesian yang bersemangat membeli di bazar Ramadhan tu hihihi. Asyik kene perli jer tu. ermm mungkin ada yang sedang terlupa tu.. Bahkan ada Nafsu yang lagi huduh dan buruk dari nafsu makan tu.. Macamna pulak nafsu rakus perniaga ?. Mengaut untuk yang berlipat kali ganda. Makanan yang dijual ntah apa-apa ntah rasanyer. Tapi sebab dah letak aji no moto satu beg maka yang beli pun rasa sedap semacam jer. Ini kan Nafsu. Menang ke kita kak ?. Menang ke kita bang ?. kalau tanya yang meniaga mesti dia kata hasil keuntungan jualan tu nak guna untuk keperluan hari raya. Berhak ker dia beraya tu ?. ( hahaha jangan mare ye )

Tu tak masuk yang meniaga kuih raya lagi tu. Yang membelinya satu hal . Dengan sangat bernafsunya memborong apa aje kuih yang ada di depan mata. Yang meniaga pun sama-sama bernafsu rakus. Sebab tu biasa kita tengok kuih macam-macam warna tapi semua satu rasa jer. Ingat tak ? kuih yang paling top dulu-dulu tu , kuih almond london. Ada ke letak 1/4 jer badam dalamnyer. iskh iskh iskh sangat bernafsu peniaga itu. Dia pun mula menjual dari pagi sampai malam, sebab nak cari duit raya. berhak ker beraya tu ?. Kalah tu kak. kalah dengan nafsu 1/4 buah badam dalam almond london hihihi.

Hai.. nampak gayanya macam kena tangguh jer raya tahun ni. Sebab apa kena tangguh ?. sebab kita masih dalam perlawanan lagi. Belum layak dapat PIALA lagi. Dah kalau tak dapat piala nak raikan apa. Kalau dapat pingat gangsa pun ok jugak. Ini kita kena pukulan K.O tu. K.O kita kak, K.O.

Ustaz Khir : nantikan ucapan hari raya merangkap khutbah jummat sempena hari raya..

0 comments:

Post a Comment