Pages

Friday, July 24, 2015

Fiqh al-Aulawiyat siri-1

Pengenalan Fiqh al-Aulawiyat.
محمد خير جوهاري عباس
Facebook : khir johari abas

Pengabaian golongan agama berkaitan fiqh keutamaan.
1. Pengabaian terhadap keutamaan bukan hanya melanda masyarakat awam tetapi turut memberi tempias kepada golongan agama kerana kegagalan memahami inti agama yang sebenar. Mereka gagal membezakan dikotomi utama dan biasa, sah dan batal, diterima dan ditolak, yang disunatkan dan yang diada-adakan.
2. Sebagai contohnya mereka lebih berminat menyumbang membina masjid yang telah sedia ada dari membangun manusia, menambah perhiasaan yang sia-sia dari membangun manusia. al-Qaradawi mengibaratkan :
هم يؤمنون ببناء الأحجار,ولا يؤمنون ببناء الرجال.
Mereka lebih beriman dengan membangunkan batu-batu dari membangunkan manusia.
3. Saban tahun kita melihat pelbagai NGO’s menganjurkan kutipan jihad bagi membantu sahabat-sahabat kita di Syiria, Palestin, Yaman dan sebagainya, dalam masa yang sama puluh ribu yang mungkin menunaikan haji buat kali kedua atau ketiga dan menunaikan umrah berkali-kali buat saban kalinya. Dan seandainya dihitung dari perbelanjaan mereka boleh mengalahkan kutipan yang dianjurkan saban masa itu.
4. Sebahagiannya pula sibuk dengan urusan “dakwah” sehingga meninggalkan pelajaran mereka di universiti dan kerjaya-kerjaya strategik dengan alasan dakwah adalah keutamaan dalam agama, sedangkan mereka bakal menjadi doktor, arkitek, jurutera dan teknokrat yang pelbagai. Sumbangan mereka sangat diharapkan oleh umat ini dalam membangunkan agama, bangsa dan negara.
5.Para ustaznya pula sibuk membahas isu-isu remeh saban hari. Sibuk membahaskan warna baju yang afdhal adakah berjubah putih atau berseluar. Manakah yang afdhal makan di lantai atau atas kerusi. Makan menggunakan tangan atau bergarfu dan sudu.
Apa yang berlaku hari ini adalah warisan yang telah kita warisi dari zaman kemunduran dan kita kekalkan sehingga hari ini. Antara warisan tersebut adalah :
i. Mereka tidak mengindahkan hal-hal berkait dengan fardhu kifayah seperti peningatan kualiti ilmu pengetahuan, perindustrian dan kepiawaian dalam perperangan. Begitu juga pengabaian ijtihad dalam masalah penyebaran Islam, membangunkan hukum, menentang kerajaan yang zalim, dan sebagainya.
ii. Mereka mengabaikan tuntutan fardhu ain atau melaksanakannya tetapi secara tidak sempurna. Tuntutan tersebut seperti menyuruh melakukan kebaikan dan menghalang kemungkaran.
iii. Memberi penumpuan berlebihan terhadap sebahagian rukun Islam dan mengabaikan sebahagian yang lain.
iv. Memberi perhatian terhadap masalah sunnah secara berlebihan tetapi mengabaikan kewajipan yang lebih dituntut. Seperti lebih selesa hanya berzikir dan bertasbih sahaja dari berperanan membasmi kezaliman, dan kemungkaran dalam bidang sosial mahupun politik.
v. Terlalu memberatkan ibadah-ibadah individual semata-mata tanpa melihat kepada ibadah-ibadah sosial seperti jihad, membaiki hubungan silatur rahim, bekerjasama dan sebagainya.
vi. Melampau-lampau memberi fokus terhadap perkara furu’ dan mengabaikan masalah asasnya.
vii. Kesibukan dalam memerangi masalah makruh dan syubhat lebih banyak berbanding memerangi masalah yang diharamkan. Kesibukan mereka memastikan halal dan haram sesuatu yang belum jelas halal atau haramnya dan tanpa melihat yang lebih jelas haramnya. Ramai juga yang berminat membahaskan masalah hukum menyanyi, mengambil gambar dan sebagainya seolah-olah mereka tidak melihat masalah yang lebih besar dari itu. Sedangkan mereka mengabaikan masalah yang lebih bermanfaat seperti penipuan ahli politik, kezaliman sistem kerajaan, perampasan hak rakyat dan kemewahan yang melampau-lampau.

Kesalahan besar inilah yang melanda umat Islam hari ini dalam persoalan yang berkaitan dengan ukuran keutamaan, sehingga mereka menganggap kecil hal-hal besar dan menganggap besar hal-hal yang remeh. Mereka sanggup berjuang bermati-matian untuk masalah khilafiyah tetapi tidak mengambil tindakan terhadap hal-hal yang sepatutnya.

0 comments:

Post a Comment