Pages

Thursday, June 3, 2010

Khutbah - Menngutuk tindakan Yahudi

الحمد لله ثم الحمد لله، الحمد لله حمداً يوافي نعمه ويكافئ مزيده، يا ربنا لك الحمد كما ينبغي لِجَلالِ وَجْهِكَ وَلِعَظِيْمِ سُلْطَانِكَ، سُبْحَانَكَ اللَّهُمَّ لاَ أُحْصِي ثَنَاءً عَلَيْكَ أَنْتَ كَمَا أَثْنَيْتَ عَلَى نَفْسِكَ، وَأَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَه إلا الله وحده لا شريك له، وأشهد أن محمداً عبده ورسوله وصَفِيُّهُ وَخَلِيْلُهُ، خَيرُ نبيٍ أَرْسَلَهُ، أَرْسَلَهُ اللهُ إِلَى العَالمَِ كُلِّهِ بَشِيْراً وَنَذِيْراً، اللهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيْدِناَ مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آل سَيْدِنَا مُحَمَّدٍ صلاةً وسلاماً دائمين متلازمين إلى يوم الدين أَمَّا بَعْدُ ، وأوصيكم أيها المسلمون ونفسي المُذْنِبَةَ بِتَقْوَى الله تعالى و طَاعَتِهِ.يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّ إِلاَّ وَأَنتُم مُّسْلِمُون
.

لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِّلَّذِينَ آمَنُواْ الْيَهُودَ وَالَّذِينَ أَشْرَكُواْ وَلَتَجِدَنَّ أَقْرَبَهُمْ مَّوَدَّةً لِّلَّذِينَ آمَنُواْ الَّذِينَ قَالُوَاْ إِنَّا نَصَارَى ذَلِكَ ِأَنَّ مِنْهُمْ قِسِّيسِينَ وَرُهْبَاناً وَأَنَّهُمْ لاَ يَسْتَكْبِرُونَ

Demi Sesungguhnya Engkau (Wahai Muhammad) akan dapati manusia Yang keras sekali permusuhannya kepada orang-orang Yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. dan Demi Sesungguhnya Engkau akan dapati orang-orang Yang dekat sekali kasih mesranya kepada orang-orang Yang beriman ialah orang-orang Yang berkata: "Bahawa Kami ini ialah orang-orang Nasrani" Yang demikian itu, disebabkan ada di antara mereka pendita-pendita dan Ahli-ahli ibadat, dan kerana mereka pula tidak berlaku sombong.

Saudara-saudaraku yang dikasihi Allah

Seluruh dunia gempar dan marah terhadap keganasan komando Zionis Yahudi menggempur konvoi kapal bantuan kemanusiaan yang sedang menuju ke semenanjung Gaza sehingga mengorbankan banyak nyawa baru-baru ini . Kini, seluruh dunia sepakat mengutuk kekejaman yang meragut nyawa sukarelawan yang menyertai konvoi itu. Persoalannya Adakah sekadar kutukan yang mampu diluahkan oleh pemimpin dunia. Di mana peranan OIC yang sepatutnya membela Negara Islam ?. Di mana peranan PBB yang menjunjung keadilan dan kebebasan ?, ke manakah perginya pemimpin-pemimpin dunia Islam yang lain. Bolehkah kita meletakan harapan saudara Seislam kita pada tangan mereka ?. Adakah kemampuan mereka hanya pada kutukan. Kalau sekadar mampu melontarkan kutukan, seorang Pakcik tua di kampong Sungai Air Tawar yang duduk di kedai kopi lebih keras kutukannya terhadap Zionis Yahudi di atas kezaliman mereka. Kita sering tertanya-tanya, kenapa tidak dikerahkan gerombolan tentera menggempurkan dan memusnahkan Negara Haram Israel berkenaan. Berapa buah Negara yang berani memutuskan hubungan ekonomi dan diplomasi dengan Yahudi ?. Bahkan ada yang lebih biadap dan kurang ajar bila ada Negara menggunakan khidmat Zionis Yahudi untuk mempromosikan negara mereka serta menyerahkan system komunikasi keselamatan Negara ke dalam tangan yahudi LaknatuLllah.

Saudara-saudaraku sekalian,

Darah tidak pernah berhenti mangalir di bumi Palestin. Kekejaman dan keangkuhan Rejim Zionis seakan tiada kesudahannya . Sudah lupakah kita peristiwa berdarah di Shabra Shatila . Pada tengahari Khamis 16hb September 1982, setelah shabra dan shatila dibedil bertalu-talu menggunakan kereta kebal, sepasukan sekitar 150 orang anggota sekutu Israel, mula bergerak memasuki kem shabra shatila yang kononnya dipenuhi pengganas bersenjata walaupun pada hakikatnya mereka hanyalah sekumpulan pelarian terdiri dari wanita, ibu tua dan kanak2 yang lari menyelamatkan jiwa mereka. . Dengan disaksikan oleh dunia, untuk tempoh 40 jam berikutnya anggota-anggota tentera sekutu Israel telah merogol, membunuh dan mencederakan begitu ramai orang awam yang tidak bersenjata. Mangsa korban amukan gila ini dianggarkan sehingga 3500 orang. Bergelimpangan mayat ibu tua dan kanak2 dalam keadaan yang sangat menyedihkan dan mengaibkan menutup bumi shabra dan shatila. Umat Islam tidak sewajarnya melupakan titik hitam ini. Bahkan peristiwa ini hanyalah sebahagian kecil dari ratusan episode samarinda yang dipapar di mata dunia.

Sidang Jumaat yang di Rahmati Allah .
Di manakah pendirian umat Islam di dalam isu ini? Dimana pendirian kita ? Pertautan aqidah yang dibina oleh Rasullullah s.a.w. itu nampaknya tidak memberi kesan kepada kita. Kenapakah perkara sebegini berlaku sedangkan di zaman Rasullullah s.a.w. dan para sahabat walaupun seorang Islam dizalimi, satu bala tentera akan dikerah membela nasib umat Islam.Ia berlaku kerana umat Islam telah menanggalkan pegangan aqidah mereka dan memakai pelbagai pakaian lain yang tidak selari dengan ajaran Rasulullah s.a.w. Kepentingan diri pula mengatasi kepentingan umat dan kesatuan umat Islam tidak dapat direalisasikan.

Semua mengakui bahawa perbuatan terkutuk Rejim Zionis yang di dokongi oleh Amerika Syarikat ini melampaui batasan peri kemanusiaan. Malah sekiranya ia dilakukan terhadap binatang sekalipun umat Islam harus bangkit menentang kezaliman yang amat nyata ini. Umat Islam harus bangkit dan sedar dengan hakikat ini. Seandainya dibuka pintu dan ruang jihad untuk mempertahankan walau seinci Negara umat Islam marilah bersama-sama kita bangkit dan mempertahankan kesucian agama kita.

Saudara-saudara sekalian
Seandainya peluang kita untuk berjuang tidak kesampaian kita masih mampu untuk menunjukan kebencian kita terhadap kezaliman Yahudi ini dengan berberapa cara :

1. Menjalankan boikot ekonomi terhadap Negara haram Yahudi dan sekutunya Amerika. Syarikat-syarikat penyumbang utama ekonomi Yahudi seperti Colgate, KFC, Arbys, McDonalds, McBurger, Chilies, pepsi, Coca Cola dan termasuklah juga Apco dan Asia Soft seandai terbukti seluruh syarikat ini menyumbang terhadap kepentingan zionis Yahudi di dalamnya.Syeikh al-Azhar, Mufti Mesir, Mufti Pakistan, Mufti Arab Saudi, Persatuan Ulama Pakistan, Dr Yusof al-Qaradhawi, dan majoriti ulama’ dari seluruh dunia telah memfatwakan wajib bagi seluruh umat Islam memboikot barangan Israel, menjalinkan hubungan dagang dengan mereka, dan juga memberikan apa-apa bekalan kepada mereka. Fatwa ini dikeluarkan setelah mengambil kira kekejaman yang telah mereka lakukan terhadap umat Islam. Dr Yusuf al-Qaradhawi telah mengatakan, “Satu ringgit yang digunakan untuk membeli barangan Amerika adalah bersamaan dengan sebutir peluru yang akan digunakan oleh tentera-tentera Zionis untuk membunuh anak-anak kecil di Palestin.

2. Menguatkan Ikatan dengan Allah. Mari bersama kita kembali kepada Allah. Membangunkan diri dengan manual Allah. Menghidupkan budaya hidup Islam di kawasan dan tempat kita. Dengan hidup di atas nilai Islam sahaja kita mampu menjadi kuat. Mari bersama kita menentang unsur-unsur hiburan melampau, percampuran lelaki dan perempuan yang keterlaluan, program2 melalaikan dan sebagainya. Hal ini kerana program2 inilah yang melemahkan jiwa dan menyebabkan kita takut untuk mati dijalan Allah. Sabda nabi S.A.W :

سَتَدَاعَى عَلَيكُم الأُمَمُ كَمَا تَدَاعَى الأَكَلَةُ إِلَى قَصعَتِهَا". فقال قائل: وَمِن قِلّةٍ نحن يومئذٍ؟. قال: "بل أنتم يومئذٍ كثيرٌ، ولَكِنَكُم غُثَاءٌ كَغُثَاءِ السَيلِ، وسَيَنزِعَنَّ اللهُ مِن صُدُورِ عَدُوِكُم المَهَابَةَ مِنكُم، وسَيَقذِفَنَّ اللهُ فِي قُلُوبِكُم الوَهنَ". فقال قائل: يا رسول اللّه، وما الوَهنُ؟. قال: "حُبُّ الدُنيَا وكَرَاهِيَةُ المَوتِ".

Nabi S.A.W. bersabda : Akan sampai masa kamu akan dikerumuni oleh musuh2. seperti mana orang mengerumuni makanan kerana kelaparan. Maka sahabat bertanya : adakah kerana jumlah kami terlalu sedikit waktu itu Ya Rasulullah ?. Kata Nabi S.A.W. : Bahkan kamu ketika itu ramai, tetapi ibarat sampah-sampah sarap selepas banjir, Allah akan mencabut pada diri musuh-musuh kamu perasaan gentar dan meletakkan di dalam diri kamu perasaan al-wahnu. Sahabat bertanya : Apakah ia al-wahnu. Jawab baginda S.A.W. cintakan dunia dan takut mati..

3. Memperbanyakan doa dan munajat kepada Allah. Isnya Allah selesai solat jumaat ini kita akan adakan munajat kepada Allah memohon bantuan dan pertolongan Allah menghancurkan Zionis Yahudi dan sekutunya.

بَارَكَ اللهُ لِىْ وَلَكُمْ فِىْ الْقُرْءَانِ الْعَظِيْمِ، وَنَفَعَنِىْ وَإِيَّاكُمْ بِمَا فِيْهِ مِنَ الآيَاتِ وَالذِّكْرِ الْحَكِيْمِ، وَتَقَبَّلَ مِنِّىْ وَمِنْكُمْ تِلاَوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيْعُ العَلِيْمُ، أَقُولُ قَوْلِى هذَا وَأَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيْمَ لِىْ وَلَكُمْ، وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِيْنَ وَالْمُسْلِمَاتِ، وَالْمُؤْمِنِيْن وَالْمُؤْمِنَاتِ، فَاسْتَغْفِرُوهُ فَيَا فَوْزَ الْمُسْتَغْفِرِيْنَ وَيَـا نَجَاةَ التَّائِبِيْنَ.

0 comments:

Post a Comment